Enkel majoritet i EU-parlamentet kräver 376 röster. Vilka majoritetskonstellationer kan man tänka sig i det nya parlamentariska läget? Kommer extremhögern att få en avgörande vågmästarroll? Vilka parlamentariska strategier skall de gröna utveckla för att få störst genomslag för sin politik? Det finns en uppsjö av intressanta frågor att fundera över. Min gissning är att farhågorna för en besvärlig vågmästarroll för extremhögern inte behöver vara så stora. EPP + S & D får tillsammans 403 röster och kan därmed få igenom förslag som dom är överens om.

 

Det-nya-EU-parlamentet

 

Går det att skapa gröna majoriteter i det nu uppkomna läget. Kanske, radikal vänster, socialdemokrater, gröna och liberaler får tillsammans 349 röster, dvs det skulle fattas 27 röster för en grön majoritet, kanske lite spekulativt att tro att liberaler skulle rösta med ett grönt block, men man vet aldrig. Dock finns det nu en stor grupp övriga, 105 mandat, ur vilka kanske gröna vågmästarröster skulle kunna fiskas upp. I slutändan handlar det om att övertyga varje enskild parlamentsledamot med argument och majoritetsbyggandet lär blir en minst sagt intressant arbetsuppgift. Ett ganska säkert kort i detta sammanhang är sannolik splittring inom extremhögern och hur tusan skall egentligen partier vars själva modus vivendi är nationalism kunna samarbeta långsiktigt och konstruktivt över nationsgränser?