Övervikt kan enligt min mening diskuteras på olika plan. Ett samhälleligt och ett individuellt. Att diskutera övervikt behöver alltså inte innebära att kritik riktas mot enskilda individer. Det finns många, många strukturer och mekanismer som trycker in folk i övervikt.

Samhället blir mer och mer bilanpassat, punkt till punkt transporter i privatbil gör att apostlahästarna atrofiererar och att bukarna sväller. Dagligvaruhandeln trycker på oss stora förpackningar av designad mat som triggar tvångsätande. Ett hysteriskt utbud av recept och kulinariska läckerheter driver på ätandet.

Om man tittar på dokumentärfilmer från 20- och 30-talet ser man nästan endast slanka människor. Dokumentärer från dagens storstäder är fulla med fläskiga typer. Hade vi kunnat färdas bakåt i tiden till 30-talet och satt en stegräknare på utvalda personer så nog tusan hade man kommit på att den tidens människa genomsnittligt förflyttade sig 2 – 3 ggr längre sträckor till fots än dagens. Därmed inte sagt att jag vill ha tillbaka nödåren men det fanns något i gamla tider som var bra och som nu är väck.

Faktum är att det går att räkna fram hur mycket vår aggregerade övervikt bidrar till växthuseffekten. Jag tror att detta bidrag ligger i storleksklassen 3 – 5%, alltså inte småpotatis precis. Övervikten är en samhällelig miljöfråga.

Jag skulle gärna se att det dök upp en ekologiskt inriktad dagligvarukeja med inriktning på att underlätta för folk att göra kloka matval, mycket vegetariskt, små förpackningar av chips och godis, kalorimärkning av hela innehållet i en matförpackning (inte bara av 30 grams portioner)  och inriktning mot att underlätta för folk att förbruka kalorier när de förflyttar sig till butiken, cykelparkeringar med prioriterad lokalisering och med tak och laddstationer för elcyklar och elmopeder.

Bara genom att välja att handla i en sådan butik skulle man minska risken för överätande – lätt som en plätt.

It's only fair to share...Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPrint this page